بندرلافت ، روستایی بندری به شکوه معماری جنوب
به گزارش وبلاگ شخصی من، اگر بخواهیم سراغ یکی از پر جاذبه ترین روستاهای جنوبی ایران برویم پیشنهاد خبرنگاران بندرلافت است. این روستای تاریخی نامش در لیست قدیمی ترین روستاهای ایران می درخشد. لافت در کنار قدمتی که نام آن را زنده نگه داشته ویژگی های بسیاری دارد که هر کدام جای شگفتی است. این ویژگی ها از تاریخ و مردمان روستا آغاز می گردد و به کرانه های نیلی و دلبرانه خلیج فارس می رسد.
بندر لافت در شمال غربی جزیره قشم و در پیش آمدگی خشکی های جزیره در طول جغرافیایی 55 درجه و 5 دقیقه شرقی و عرض 26 درجه و54 دقیقه شمالی واقع شده است لافت در شرق جنگل حرا واقع شده و به لحاظ تقسیمات سیاسی یکی از مراکز جمعیتی بخش مرکزی در شهرستان قشم در استان هرمزگان است.
بندرلافت یکی از دروازه های ورود به جزیره قشم است.این روستا در طی زمان ارزش سیاسی و مالی بالایی داشته و بسیاری معاملات تجاری مهم در همین بندر انجام می شده است. برای شناخت بیشتر این روستای بندری زیبا همراه ما باشید.
قدم به قدم در بندرلافت
بندر لافتنخستین چیزی که در ورود به بندرلافت توجه شما را جلب می نماید معماری زیبا و تاریخی خانه های روستا است. خانه هایی با نمای روشن و بادگیرهای هنرمندانه که صمیمیانه به شما لبخند می زنند. بادگیرهای زیبای هر خانه به هر اندازه که تزئینات بیشتری داشته باشد نشان از ثروت صاحبخانه است! آن ها خنکای هوا را به داخل خانه می کشند.
معماری کویری در جای جای بندر لافت به چشم می خورد و شما را به ضیافتی از جنس طبیعت می برد. تراکم خانه های این روستا چنان آن ها نزدیک هم نموده که این تنیدگی در کنار انبوه نخل ها درکوچه های روستا سبب ایجاد سایه هایی بلند شده تا عابران از گزند آفتاب تیز و تند جنوب در امان باشند. بادگیرها به تنهایی می توانند جاذبه لافت باشند. این سازه ها که به چند صورت دو طرفه یا چهار طرفه ساخته می شوند و در تزئین آن ها از نقوش اسلامی و خلیجی بسیار استفاده می گردد.
جاذبه های دیدنی بندرلافت
بندرلافتاز جذابیت های لافت نمی توان به سادگی گذشت. این روستای تاریخی سراسر زیبایی و شگفتی است. از مهم ترین دیدنی های این بندر می توان به این موارد اشاره نمود:
- بام لافت
- جنگل های حرا
- قلعه نادری
- قلعه پرتغالی ها
- چاه های تلا
- زیارتگاه ها: زیارتگاه شیخ اندرآبی، زیارتگاه شیخ موسی، زیارتگاه شیخ شمس الدین و زیارتگاه سید حسن منصور
- مساجد: مسجد جامع لافت (مسجد حضرت رسول (ص))، مسجد ابوبکر صدیق (ره)، مسجد عمر ابن الخطاب (ره)، مسجد عثمان ذی النورین (ره)، مسجد امیرالمومنین علی (ع)، مسجد حسین (ع) و مسجد امام شافعی (ره)
- گورستان های تاریخی
- اسکله تاریخی
- اسکله باستانی
در ادامه به آنالیز برخی از این جاذبه ها می پردازیم.
بام لافت
بام لافت را می توان خطی فرضی در میان بافت تازه و قدیم این روستا در نظر گرفت. از فراز بام می توانید تفاوت سازه های قدیمی و تاریخی لافت و بخش امروزی آن را کاملا درک کنید. جایی که دیگر خبری از آن بادگیرهای قصه ساز نیست و تنها ساختمان هایی مدرن بنا شده اند.
جنگل های حرا
جنگل حرااین جنگل ها اوج هوشمندی و هنر طبیعت هستند. این جاذبه طبیعی که در لیست آثار جهانی ایران قرار گرفته است و در بندر لافت است. جنگل حرا مملو از درختان مانگرو است که آب شور را به آب شیرین تبدیل می نمایند و این معجزه ای بزرگ است.
قلعه نادری
قلعه نادری | از دیدنی های بندر لافتاین قلعه که در پلانی مربعی قرار گرفته است یکی از جاذبه های تاریخی این روستا و هیچکس از زمان دقیق بنای آن اطلاعی ندارد. اما آنچه که از این اثر به جا مانده به ارزش دفاعی بندر اشاره دارد. آثاری از باروی قلعه، 30 حلقه آب شیرین، 3 برکه آب، 2 آب انبار قدیمی و به جامانده 4 برج، دارایی فعلی این قلعه است.این بنا در بخش جنوبی بندر قرار گرفته است.
قلعه پرتغالی ها
قلعه پرتغالی ها | از دیدنی های بندر لافتقلعه پرتغالی ها یکی از معروف ترین جاذبه بندرلافت است که به سال 1507 به دستور آلفونسو آلبرکرک، دریانورد پرتغالی بنا شد. این قلعه سرخ روایت گر تاریخ بندر و استعماری است که بر این منطقه گذشت.
چاه های تلا
چاه های تلا | از جاذبه های روستای لافتاین چاه ها یکی از ارزشمندترین جاذبه های روستای لافت هستند. چاه های تلا تعداد حلقه های بسیاری دارد که عمق هر کدام بین 3 تا 6 متر متغیر است. تعداد این چاه ها نیز فلسفه ای جالب دارد و در گذشته این عدد به 366 ، یعنی روزهای یک سال کبیسه می رسید. تاریخ ایجاد تلا ها به پیش از اسلام می رسد.
چاه های تلا در روزهای بارانی سال آب باران را در دل خود ذخیره می کردند تا در دیگر مواقع سال مردم روستا از آن استفاده نمایند. مردم هم در این ایام روی چاه ها را می پوشاندند تا از آلودگی در امان باشند. این چاه ها در فرهنگ و باورهای مردم لافت قداست بسیاری داشتند.
امروزه تنها 33 عدد از این چاه ها به جای مانده است که بر اساس شکل چاه و نوع آب دارای نام های متفاوتی هستند. برخی از این نام ها عبارتند از: سردو، لوبنی، درجلایی، دومارون، ستبی(سگی)، ریگی، تلخو، عاشوری، کنتی، کناری، میون طلایی، پا سقی(پاسگی)، لوفراعونی، کمی زیارتی، گروی(گربه)، لو فرانی، لوهنگامی، کربی، لوری کنیزون، بورکی، بورکی، غرابو، زی دل غرابو، دری گوزی. نام این چاه ها از تاریخ 27 دی 1377 با شماره ثبت 2195 در لیست آثار ملی ایران قرار گرفته است.
گورستان های تاریخی لافت
شاید به نظر برسد گورستان جای خوبی برای گردشگردان نباشد. اما قصه گورستان های بندرلافت فرق دارد. یکی از این گورستان ها بیش 1300 سال قدمت دارد و همین آن را متمایز می نماید. از دیگر ویژگی های خاص آن ها وجود کوزه،خمره یا کاسه ای کوچک به روی برخی قبرها است که به ارزش آب در این منطقه اشاره و بر آن تاکید می نماید.
یکی از این گورستان ها در اطراف زیارتگاه سیدحسن پسر سیدمنصور قرار گرفته است و به نام قبرستان دارالمغفره مشهور است. گورستان دیگری نیز در نزدیکی زیارتگاه سید شمس الدین قرار گرفته است که تاریخ قبور موجود در آن قدمت بسیار زیادش را خاطرنشان می نماید. برخی از این قبرها تخریب شده اند.
اکو موزه لافت
اکو موزه لافت جایی است برای شناخت و درک بیشتر فرهنگ و تاریخ مردم لافت. این موزه در بخش قدیمی روستا تاسیس شده است.
ساعت بازدید: 9:00 تا 17:00
بهای بلیط:2000 تومان
اسکله باستانی
عکس از ایرناوقت آن رسیده که پس از گشت و گذار در روستا به اسکله ای برویم که هنوز صدا و خاطرات مسافرانش را به خاطر دارد و سینه اش پر از قصه هایی تاریخی است. طلوع و غروب خورشید را می توانید از این اسکله دیدن کنید و تاریخ مادها، هخامنشیان و ساسانیان را در فکر مرور کنید. این اسکله 130 متر طول دارد و ضخامت اصلی کف آن به 7 متر و دیوارهای روی اسکله به 3 متر می رسد.
بندرلافت و زیبایی های بی شمارش
در ساحل روستا قدم بزنید ، با مردم محلی تبادل نظر کنید و از لهجه ی شیرینی که با واژه های انگلیسی در آمیخته لذت ببرید، از صنایع دستی مردم خرید کنید، طعم های بی تکرار جنوبی را مزه مزه کنید و مهر این خاک را برای همواره در قلب هایتان بکارید.
گوشه گوشه لافت جادوی طبیعت و تاریخ است که سفر شما را به پیوندی عمیق تبدیل می نماید. خاطره ای که با هوای گرم، زیر سایه سار نخل ها گره خورده و از فکر شما پاک نمی گردد. در سفر به بندرلافت حتی یک لحظه هم دوربین تان را زمین نگذارید تا صحنه ای از این زیبایی را از دست ندهید. بعلاوه قایق سواری را در این سفر نباید فراموش کنید.
راه دسترسی به بندر
استان هرمزگان، جزیره قشم، روستای بندری لافت
به خاطر داشته باشید برترین زمان سفر به لافت پاییز، زمستان و ایوایل بهار است. در این ایام دیگر از گرمای شرجی روستا خبری نیست. خنکای مطبوعی که از سطح آب ها می گذرد برای شما لذت بخش خواهدبود.
منبع:سـفـرزون
منبع: دیجیاتور